W związku ze zwiększoną zachorowalnością na legionellozę, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w powiecie warszawskim zachodnim zwraca się z prośbą o zapoznanie się z informacją dotyczącą legionellozy. 

Legioneloza to choroba zakaźna, przebiegająca pod postacią:

  •  choroba legionistów postać płucna, najczęściej rozpoznawania, z objawami zapalenia płuc o ciężkim przebiegu, często towarzyszącymi objawami uszkodzenia wielu narządów. Przy ciężkim stanie ogólnym obserwuje się: podwyższoną ciepłotę ciała, suchy kaszel, zaburzeń oddychania, zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zaburzenia świadomości. W 10-20% choroba moźe zakończyć się zgonem pacjenta.
  • gorączka Pontiac – postać poza płucna, łagodna, z objawami grypopodobnymi: wzrost ciepłości ciała, bóle głowy, bóle mięśniowe, zakażenie górnych dróg oddechowych wyzdrowienie następuje samoistnie w ciągu kilku dni, a śmiertelność 0% 
  • postać poza płucna ciężka – choroba przebiega z zakażeniem uogólnionym, któremu może towarzyszyć sepsa lub zespól rozsianej zakrzepicy wewnątrz naczyniowej. Ta postać choroby dotyka głównie pacjentów szpitalnych np. w trakcie immunosupresji. Śmiertelność w tej postaci choroby wynosi 20-20%.

Źródłem zakażenia jest aerozol wodno-powietrzny wytwarzany przez urządzenia sanitarne typu wanny, umywalki, prysznice, a także fontanny, kurtyny wodne, klimatyzacja. Choroba nie przenosi się z człowieka na człowieka.

Okres wylęgania zależy od postaci choroby i wynosi dla postaci płucnej 5-6 dni, w przypadkach krańcowych 2-18 dni, a u osób z obniżoną odpornością nawet do 3 tygodni.

W otoczeniu człowieka bakterię Legionella rozwijają się w sieci wodociągowej i instalacjach wody zimnej i ciepłej, w zbiornikach i wodnych urządzeniach chłodniczych i klimatyzacyjnych, a także w podgrzewaczach wody. Wzrost występowania notuje się zwłaszcza w przewodach i urządzeniach zawierających osad denny i rdzę.

Jak zatem uniknąć zakażenia?

Legionella najlepiej się rozwija w wodzie o temperaturze pomiędzy 25 a 45 stopni C, ale gdy temperatura wody osiąga 55 stopni C, żyje około 20 minut, przy 60 stopniach C – już tylko 2 minuty przy temperaturze około 70 stopni C – ginie. Dlatego należy utrzymać w punktach wypływu wody z kranu temperatury wody o wartości co najmniej 55 stopni C.

W przypadku podgrzewaczy wody należy zapewnić i utrzymać w nim temperatury wody o wartości co najmniej 60 stopni C. Podgrzewacz wody po dłuższym okresie nieużytkowania powinien być opróżniony zwody i poddany zabiegom czyszczenia.

Wskazane jest systematyczne płukanie wewnętrznych systemów wodociągowych wody ciepłej, tak długo aż woda wypływająca z punktu jej wypływu osiągnie maksymalną temperaturę. W przypadku niekorzystania z wody w obiekcie spowodowanej np. dłuższą nieobecnością, aby uniknąć zakażenia należy spuszczać przez kilka minut gorącą wodę we wszystkich kranach i prysznicach, po uprzednim zdemontowaniu napowietrzaczy, perlatorów i słuchawek prysznicowych.

Mając na uwadze zbliżające się rozpoczęcie nowego roku szkolnego 202312024 zwracamy szczególną uwagę zarządców obiektów np. internatów, burs do podjęcia działań i odpowiedniego przygotowania instalacji na przyjęcie osób w nowym roku szkolnym/akademickim.

 

Źródło: Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny